• +32 499 15 16 68
  • info@aphasol.com

De rol van het aminozuur Proline in planten met koudestress

Proline is het op één na meest voorkomende aminozuur in Aphasol en een aminozuur dat een cruciale rol speelt bij het helpen van planten bij het omgaan met koude stress. Koude stress is een veelvoorkomende omgevingsfactor die schade kan toebrengen aan bloesems, ontluikende knoppen en plantenweefsels en die de normale stofwisselingsprocessen in planten kan verstoren.

Onder koude stress omstandigheden werkt proline als een osmoprotectant die het vochtgehalte in de cellen van planten op peil helpt houden en zo schade door vorming van ijskristallen helpt te voorkomen. Proline helpt plantencellen te stabiliseren door het transport van watermoleculen van de cellen naar ijskristallen te reduceren, en beschermt op die manier de cellen tegen uitdroging. Dit helpt schade aan het celmembraan en andere cellulaire componenten te voorkomen.

Naast zijn rol als osmoprotectant speelt proline ook een rol bij de regulering van het metabolisme van de plant tijdens koude stress. Zo is aangetoond dat het de expressie van stress responsieve genen reguleert en de productie van antioxidanten verhoogt, wat de plant helpt beschermen tegen door koude veroorzaakte oxidatieve stress.

In het algemeen is de rol van proline in planten die lijden onder koude stress, het handhaven van de hydratatie en stabiliteit van de cellen, het reguleren van het metabolisme van de plant en het beschermen van de plant tegen door koude veroorzaakte schade.