• +32 499 15 16 68
  • info@aphasol.com

8% grotere peren dankzij het gebruik van Aphasol

We zijn al een tijd bezig met de ontwikkeling van Aphasol en kunnen nu naar buitenkomen met enkele positieve resultaten. Voor de proeven werkten we nauw samen met de telers en daaruit bleek dat wie het product 5 keer per seizoen toepast, gemiddeld 8% grotere peren oogst. Maar daar stopt het niet. “In tegenstelling tot tal van andere biostimulanten kan je Aphasol mengen met de gangbare gewasbeschermingsmiddelen wat tijd en brandstof bespaart. Het bevat bovendien een aantal zeldzame aminozuren die de gewassen weerbaarder maken tegen hitte of beschermen tegen droogte. En natuurlijk is het ook de eerste volledig circulaire biostimulant.” De multivitaminepil uitgelegd in 4 vragen en antwoorden.

Welke resultaten kan Aphasol voorleggen?

Uit onderzoek van de afgelopen 2 jaar op peren blijkt dat peren die behandeld zijn met Aphasol een consistent hoger vruchtgewicht van gemiddeld 8,1% bevatten. Omgerekend betekent die meeropbrengst al gauw een gemiddeld investeringsrendement van €1300 per hectare (bij een laag prijsniveau van €400/ton) tot €2600 per hectare (bij een hoog prijsniveau van €800/ton).
Uit onderzoek bij appels blijkt er een meeropbrengst van 3,4% te zijn bij de toepassing van Aphasol. Belangrijk is dat er ook consistent meer homogene vruchtgroottes gemeten werden met minder extreem kleine of grote vruchten en significant meer vruchten in de categorie 70- 80mm. Ook bevatten de appels significant meer zetmeel en suiker.
Toepassing van Aphasol op aardbeien resulteert ten slotte in sterkere, beter gewortelde aardbeiplanten met verhoogde natuurlijke weerstand tegen ziekten en een betere weerstand tegen hittestress in kassen.
Onze biostimulant Aphasol voegt rechtstreeks aminozuren toe aan de plant, waardoor die enerzijds energie spaart en anderzijds merkt dat zijn ‘stock’ aan aminozuren altijd vol is. Daardoor durft de plant haar typisch conservatieve houding loslaten om sterker te groeien en meer te produceren naar de meest optimistische omstandigheden in plaats van naar de meest pessimistische.”

Welke eigenschappen zorgen ervoor dat Aphasol de gewassen weerbaarder maakt tegen hitte, vorst & droogte?

Aphasol bevat een aantal heel zeldzame aminozuren zoals proline die de gewassen weerbaarder maken tegen hitte of een betere bescherming geven tegen vorst en droogte. In tegenstelling tot veel andere biostimulant producenten die met zuren de oorspronkelijke eiwitgrondstof afbreken met als gevolg veel functioneel verlies, breekt men bij de productie van Aphasol de eiwitten af door te werken met stoom en enzymen. “Naast alle voordelen van biostimulanten in het algemeen, is ons product uniek omdat het als enige biostimulant uit keratine is opgebouwd, wat het nog eens een pak rijker maakt. Ons product maakt de teelt in het algemeen robuuster omdat de planten slimmer en sterker worden. Ondanks grilligere omstandigheden garandeert Aphasol een stabielere productie. Vergelijk het met een vitaminekuur.”

Mag je Aphasol mengen met andere producten bij het toepassen?

Ja. In tegenstelling tot sommige andere biostimulanten mag Aphasol wel gemengd worden met fungiciden en insecticiden. En dat is voor de boer een enorm praktisch voordeel. Francis: “Om over een hectare te rijden heeft een boer immers al snel 20 euro aan brandstof nodig. Doordat het gemengd kan worden, kan de boer het in 1 beweging zonder extra tijd- en brandstofverlies samen met andere producten over zijn gewassen sproeien. Het kunnen mengen met andere producten zorgt er dus voor dat de boer het flexibeler en sneller kan toepassen op zijn gewassen. En dat is nodig. Tegenwoordig moeten boeren immers snel kunnen schakelen omdat de periode waarin de vorming van bloemen en vruchten plaatsvindt, minder voorspelbaar is dan vroeger.”

Klop het dat Aphasol een 100% circulair product is?

Aphasol is een circulair product. Een reststroom die anders in verbrandingsovens zou verloren gaan (en in veel landen nog op stortplaatsen terecht komt), wordt gerecycleerd tot een interessant product. Het is immers ontwikkeld uit de R&D activiteiten van de internationale kippenvleesverwerker Damaco Group uit Oostrozebeke. Francis: “We ontwikkelen uit kippenresten verschillende producten zoals additieven voor bioethanol, bouwstenen voor hondenbrokken of huidversterkende cosmeticabestanddelen, maar ons vlaggenschip is Aphasol, een biostimulant ontwikkeld via hydrolyse van de kerathine in kippenveren, het hoofdbestanddeel dat we ook terugvinden in haren en nagels. Het is dus een volledig circulair product. We zijn trots op die duurzame werkwijze. Bovendien hebben wij heel veel van onze proeven samen met de telers gedaan om dit product te ontwikkelen. Het is dus een unieke vorm van co-creatie met de land- en tuinbouw.”