• +32 499 15 16 68
  • info@aphasol.com

Hoe biostimulanten de gevolgen van droogtestress helpen verminderen

Droogtestress is een grote zorg voor boeren en telers over de hele wereld. Omdat de klimaatverandering de weerpatronen blijft beïnvloeden, hebben veel gebieden vaker te maken met ernstige droogte. Dit kan een aanzienlijke impact hebben op de algemene gezondheid van planten en gewasopbrengsten. Sommige (aminozuur) biostimulanten kunnen de effecten van droogtestress op planten helpen verminderen. Een biostimulant is een landbouwproduct dat ontworpen is om het metabolisme van een plant en haar tolerantie voor abiotische stress te stimuleren.

Hier wordt uitgelegd hoe biostimulanten kunnen helpen om de effecten van droogtestress te verminderen:

Proline als osmoprotectant

Droogte manifesteert zich voornamelijk als osmotische stress: planten ervaren een watertekort, wat leidt tot een afname van de turgordruk en celuitzetting. Proline is een goed bestudeerd aminozuur dat helpt bij het handhaven van de celturgor door op te treden als een osmoprotectant, die de waterpotentiaalgradiënt tussen de plantencellen en de omgeving in stand houdt. Hierdoor kunnen planten hun groei en ontwikkeling handhaven, zelfs onder omstandigheden met een tekort aan water. Proline werkt ook als een vrije radicalenvanger en beschermt plantencellen tegen oxidatieve schade veroorzaakt door droogtestress. Dit helpt celbeschadiging te voorkomen en de productiviteit van de plant te behouden.

Proline hoopt zich van nature op in planten onder droogtestress, maar de synthese ervan kost tijd en energie. Externe toediening van proline bespaart een plant tijd en energie, wat resulteert in een hogere tolerantie voor droogte en een sneller herstel na droogtestress. Aphasol is een aminozuur biostimulant dat op een niet-chemische manier geproduceerd wordt, met proline als het op één na belangrijkste aminozuur.

Verhoogde wortelgroei

Aminozuur biostimulanten kunnen ook helpen om de wortelgroei in planten te bevorderen, waardoor ze beter toegang krijgen tot water en voedingsstoffen in de bodem. Glutamaat, het belangrijkste aminozuur in Aphasol, stimuleert de vertakking van wortels en de ontwikkeling van wortelharen. Arginine, een ander aminozuur dat goed aanwezig is in Aphasol, speelt een cruciale rol in de wortelactiviteit. Met een beter ontwikkeld wortelstelsel en een betere wortelactiviteit zijn planten in staat om meer water op te nemen tijdens perioden van droogte.

Samenvattend kunnen aminozuur biostimulanten een effectief middel zijn om de tolerantie voor droogtestress te verhogen en de effecten op planten te verminderen.